понеділок, 29 січня 2024 р.

Крути вчать дивитись в майбутнє

 


Минає рвучко рік за роком,

Неустанно дні пливуть.

У вік віків залізним кроком

Герої Крут ідуть.

І креслять їх осяйні тіні

В безсмертя славну путь.

В віках віків бійці нетлінні,

Герої Крут не вмруть.

Сьогодні в Україні вшановують 106-ту річницю пам’яті Героїв Крут 29 січня 2024 р. (відповідно до Указу Президента України від 15.01.2007 р. №15/07 «Про вшанування пам’яті Героїв Крут»).

Події 29 січня 1918 року є нагадуванням того, що невпинна боротьба України проти агресора, яку ми, сучасники, називаємо російсько-українською війною, триває не одне десятиліття, а більше сотні років. Самовіддана, яскрава сторінка протистояння більшовицькому загарбнику в ході Української революції 1917-1921 рр., є одним з перших символів беззаперечного героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність України.

Саме в цей день 1918 року кілька сотень молодих студентів, гімназистів та військових, в нерівних умовах бою, показали справжню відданість своєму народу. Незалежно від різного походження – чи то діти селян, робітників, чи то священиків; військові, студенти, гімназисти – всі вони об'єдналися з єдиною метою – захищати Україну.

Завдяки сміливості та мужності їм вдалося завдати більшовикам втрат та затримати їхній наступ. Ця битва стала легендарною та символізує патріотизм і самопожертву молоді в боротьбі за Українську Незалежність. Подвиг під Крутами – приклад для багатьох наступних поколінь.

На початку березня 2022 року, неподалік від місця подвигу Героїв Крут, як і 105 років тому, розгорілися бої захисників України з російськими окупантами. Напружені битви тривали в Мощуні, Ірпені, Макарові, де відважні українці знову протистояли ворогу і продовжують ставити опір підступному вторгненню окупантів!

Сьогодні ми, українці, вшановуємо подвиг кожного захисника України, вшановуємо світлу пам'ять молодих героїв, які полягли під Крутами. Пам'ятаємо всіх, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежну Україну. Шануємо наших захисників, котрі сьогодні відстоюють свою рідну державу.

Цій даті була присвячена історична година «Крути вчать дивитись в майбутнє», відбувся перегляд фільму «Крути 1918», а також діє книжкова виставка літератури.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар