пʼятницю, 5 січня 2024 р.

Лицар українського слова (До 190 річчя від дня народження Степана Руданського)

 

6 січня 1934 року народився  видатний український поет-демократ, фольклорист,  перекладач, професійний лікар Степан Васильович Руданський. Автор класичних сатир на міжнаціональну та антиімперську тематику. Протягом усього творчого шляху виявляв жвавий інтерес до життя і побуту українського народу, був глибоким знавцем фольклору.

Ще в юнацькі роки він почав збирати народні пісні, приказки, легенди. Будучи семінаристом, Степан Руданський записав 156 пісень і упорядкував їх згодом у два збірники, датовані 1852 роком.

Володіючи невичерпними фольклорними матеріалами, поет створив багато пісень, його пісня «Повій, вітре, на Вкраїну» стала однією з улюблених пісень українського народу та перекладена чотирнадцятьма іноземними мовами. Народні приказки він художньо перевтілив у знамениті співомовки, а народні легенди використав для написання поеми «Лірникові думи». Твори Степана Руданського увійшли до підручників шкільної програми.

До літературної спадщини Руданського, основна й найцінніша частина якої була надрукована лише після його смерті, належать переклади («Слово о полку Ігоревім», уривки з «Краледворського рукопису», Верґілієва «Енеїда», перший повний в українській літературі переклад Гомерової «Іліада» та ін.) і збірники народних пісень з власних записів. З іменем Руданського пов’язане завершення формування в українській поезії віршованої гуморески як жанру.

Запрошуємо вас ознайомитись з творчою спадщиною поета.




Немає коментарів:

Дописати коментар