четвер, 26 січня 2023 р.

Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг

 


Народилась Україна Нова,

Небувала, чиста, як дитя,

Україна Зоряної Мови,

Україна Божого Буття!

Україна казки і кохання.

Та Держава, де щезає тлінь.

Україна творчого повстання

Для усіх безсмертних поколінь


  Упродовж століть землі України були розрізнені, належали до різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.


    У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. 

  Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

    На передодні Дня Злуки в Дубенській міській центральній публічній бібліотеці відбувся історичний екскурс: «Україно, соборна державо, сонценосне намисто моє», на якому відвідувачів  ознайомили з історією свята та літературою, яка представлена на  книжковій виставці « Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг!».





Немає коментарів:

Дописати коментар