понеділок, 7 березня 2016 р.

Лесин Дивосвіт

  
У царство мудрого й красивого, правдивого і цінного, сильного і ласкавого, доброго і мужнього слова запросила бібліотека своїх читачів на поетичну  гостину  до 145 – річчя від дня народження   Лесі Українки, славетної поетеси, яка витворила свою епоху в українській літературі.  На святі  учні НВК Школа – гімназія»  познайомилися з творчою  спадщиною великої поетеси Лесі Українки, а письменниця Любов Пшенична торкнулася більш ширше її життєвого шляху та багатогранної творчості, також прочитала свій вірш – посвяту Лесі Українці.  Її слово сповнене  незбореної сили заперечення зла і творення добра. Мова йшла про таку знану і все ж до кінця не пізнану Лесю Українку - Ларису Петрівну Косач-Квітку. Адже ім’я поетеси овіяне всенародною любов’ю.
 Це була людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування. ЇЇ талант виявився у багатьох різновидах літературної праці – поезії, драматургії, прозі, літературній критиці і публіцистиці, перекладацькій роботі і фольклористиці. Леся Українка служила своєму народові теплим, задушевним, глибоким, огнистим словом, яке рвалося з глибини самого серця. Поезія і пісня стали її призванням, сенсом її життя. Тож  із захопленням всі переглянули відеоролики,   слухали поезії  Анни Орлової, члена літературної студії «Первоцвіт»,  розповіді   письменників  Наталі Кириченко та Миколи  Пшеничного, які   представили цікаві факти з життя  поетеси.
 Особливий  інтерес викликало друковане видання  – часопис Дубенської «Просвіти»   - журнал  для дітей «Незабудка»,  виданий в лютому 1991року, де вміщені матеріали про Лесю Українку відомих письменників «Під містечком Берестечком» А. Костенка, «У царстві дивовижа» Л. Пшеничної, українські народні  ігри записані Л. Українкою  у с. Чекна Дубенського повіту.  Доповнила  захід книжкова виставка « Нехай мої струни лунають».
 Цей  незгасимий вогонь таланту, сміливість думки, глибину  поглядів  істинної  доньки Прометея, справжнього, від Бога палає уже понад століття. У спадок майбутнім поколінням поетеса передала велику мудрість справжньої любові до України, яку вона пронесла через усе своє життя. То ж нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як шана наша пам’яті її великій – людині, поету, борцю.
 
 

1 коментар:

  1. Такі заходи необхідні для дітей. Вони корисні, повчальні, вчать патріотизму,виховують духовність.

    ВідповістиВидалити