понеділок, 21 березня 2016 р.

Як гімназисти пізнавали ази каліграфії


          Якщо запитати сьогодні  будь-якого учня: що  ти знаєш про каліграфію? – наймовірніше, відповідь була б така: усе те, що сказано в підручнику чи мережі Інтернет. Що ж  означає слово «каліграфія»? У більшості джерел можна прочитати визначення слова «каліграфія» як похідного від двох грецьких слів κάλλος «гарне» + γραφή «письмо». А як прийшло воно до нас, як створювались  слов’янські рукописні  книги? На ці та багато інших запитань знайшли відповіді на майстер – класі «Буква до букви – і виникло слово» семикласники НВК «Школа – гімназія».
 Це був  найпопулярніший  майстер-клас. Його  провів Валентин Колонтай – дубенчанин, випускник Львівської академії друкарства, волонтер  бібліотеки, який сподівається, що краса древньої букви розпалить любов до своєї минувшини у молодих серцях. Подорожуючи у часі, діти поринули в атмосферу сивої давнини, пізнавали ази слов’янської каліграфії, писали князівську грамоту з використанням древньоруського письма – уставу.За основу для грамоти використали фрагмент епічної повісті XII cтоліття «Слово о полку Ігоревім».  Цікаво було спостерігати за народженням літер, адже діти чи не вперше,  тримаючи ручку з пером, під настановою писаря,  виводили кожну букву, рядок за рядком, уважно слідкували за натиском пера, за пластикою ліній, опановуючи всю абетку.

Підводячи підсумок, письменниця Любов Пшенична відмітила, що каліграфія, слов’янська рукописна книга відіграла значну роль у розвитку сучасної української книжкової графіки,  дизайні сьогодні, що в час ком’ютеризації,  письмо від руки хоч і втрачає естетичний вигляд, але,  не зважаючи на те, діти спробували себе, проявивши старанність та наполегливість в практичних заняттях. Активну участь в підготовці та проведенні  майстер-класу взяли участь Подзірей Н. В., кл. керівник 7-М класу, Чижук Л.Г., зав. бібліотеки НВК «Школа-гімназія» та працівники районної дитячої бібліотеки.

2 коментарі: