пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Під полиновою зорею

Найбільша техногенна катастрофа в історії  людства сталася  26 квітня 1986 року. Жодна катастрофа XX століття не мала таких тяжких наслідків для довкілля й здоровя, як Чорнобильська. Чорнобиль – зона національної трагедії. Цій темі була  присвячена година пам’яті «І лине Чорнобильський дзвін», яка відбулася в районній дитячій бібліотеці.
Діти не тільки захопливо слухали  правдиву, емоційну розповідь  письменниці Л. Пшеничної про ті трагічні для України дні, але й замислились над тим, що  ми втратили в історичному, культурному, природничому та мистецькому значеннях. Всі із захопленням переглянули фільм за п’єсою- казкою Л. Пшеничної  «Чорноболія» (реж. М. Величковський). Мандруючи стежками  природи  разом з героями фільму,  діти переймалися їхніми проблемами, вчилися долати труднощі, цінувати дружбу та  взаємодопомогу.   Бабуся-травознайка Калина, лікар Мудрій, Всезнайко та інші герої фільму повідали про чарівну силу і цінність кожної квітки, травинки на землі, серед яких цілющий подорожник, звіробій, ромашка та ін. Вони воювали із своїми ворогами Радієм, Цезієм, злою чаклункою Радіациною, вигнавши їх із країни «Чорноболії». 
 Діти прагнули усвідомити, що природа може загинути від недбайливого ставлення до неї, тож  вирішили робити все для того, щоб зберегти довкілля. Захід доповнила експрес-інформація «Збережемо природу Землі».
 
 
Довідково:
Пєса- казка Чорноболія»  Л.Пшеничної була написана в 2003р. Перша її презентація її відбулася в районній дитячій бібліотеці в інсценізованому варіанті у виконані учасників гуртка «Книга-лялька». В 2005р. вийшла друком  збірка казок для дітей  Л. Пшеничної  «Калиновий дід», в яку увійшла і «Чорноболія». 2014 р. кіностудією «Дубно» (реж. М. Величковський) було знято фільм за п’єсою - казкою Л. Пшеничної  «Чорноболія» за участі учнів НВК «Школа – гімназія».

 

1 коментар:

  1. Дуже актуальний та повчальний захід. Діти повинні пам'ятати про такі події, щоб вберегти довкілля.

    ВідповістиВидалити