вівторок, 5 травня 2015 р.

До 175 – річчя виходу в світ «Кобзаря» Т.Г.Шевченка



                                 Барвистий світ Шевченкового слова

                                                                                                           «Кобзар» для українців – неначе сонце.
                            Тяжко знайти другу книжку в світі,
щоб для долі народу мала таке превелике значення,
 як «Кобзар» Тараса Шевченка для України.
                                                                                                                                 (Б. Лепкий)
   
Дивосвіт поезії Т.Г. Шевченка може полонити людину з раннього дитинства. Тоді любов і шана до його слова зберігаються протягом всього життя. Та й кожен з нас може з впевненістю сказати, що поетичне слово Тараса Шевченка знайоме нам  з першими усвідомленими словами, почутими від рідної матері. Тож в цю весняну днину шестикласники НВК «Школа – гімназія» на чолі з вчителем  Подзірей  Н. В. , зав. бібліотекою  Чижук Л.Г. зібрались на літературне свято «І знову відкриваю «Кобзаря»,  щоб разом полинути  у спогади про славетного українця, прислухатися  до шевченківської думки, слова, вклонитися світлій пам’яті поета . Зворушливо звучали поетичні твори з славетного «Кобзаря», схожі на полум’я свічки, що запалюють душу, вселяють   в серцях іскру віри, надії, любові до рідної землі, свого народу.  Це «Варнак», « Русалка», «На панщині пшеницю жала» , «Думи мої, думи», « Доля», «Тополя», «Учітеся, читайте»  та інші. Всі присутні переглянули електронну презентацію «Шевченкове слово невмируще », представлену районною дитячою бібліотекою.  Діти  змогли ознайомитись з унікальними  виданнями «Кобзарів»: від першодруків ХІХ ст.  -  до останніх, які вийшли нещодавно.   Також було презентовано  нову ілюстровану збірку вибраних поезій  для дітей  з фонду бібліотеки -   "Малий Кобзар".  А ще діти   дізнались  про вишитий «Кобзар» , аналогів якому немає в Україні. Цей шедевр виготовили  знані майстри з Рівного - письменниця Олена Мєдвєдєва та майстриня-художниця Ганна Тимошок. Саме вони створили унікальну книгу — вишили усі твори Шевченка з першого Кобзаря 1840 року. Зацікавлення викликала і найменша  книга  в світі -  "Кобзар",  створена українським майстром Сядристим.  У цій книжці 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна кінчиком загостреної волосини. Доповнила захід книжкова виставка «Кобзарів» різних років видань. Хочеться відмітити особливу атмосферу, натхнення, які панували в цей час, адже  кожен  учасник свята  зміг перегорнути сторінку - другу, щоб пронести у своєму серці пам’ять про Т.  Г. Шевченка крізь все своє життя!

2 коментарі:

  1. Читати Шевченка, знати Шевченка має кожен українець. Тому такі заходи виховують, вчать любові до своєї землі, до України.

    ВідповістиВидалити
  2. Читати Шевченка, знати Шевченка має кожен українець.Такі заходи вчать, виховують почуття любові до свого народу, до рідної землі.

    ВідповістиВидалити